PORADY I INSTRUKCJE DOTYCZĄCE STOSOWANIA PERFUMÓW DO WNĘTRZ

  • Umieść dyfuzor perfum maksymalnie 150 cm nad ziemią, najlepiej na stole.
  • Unikaj wystawiania dyfuzora na bezpośrednie działanie słońca lub w pobliżu źródeł ciepła, ponieważ intensywne ciepło nadmiernie przyspiesza parowanie, przez co zapach jest mniej intensywny, a także skraca jego czas trwania; z tych samych powodów unikaj używania go w pobliżu przeciągów lub klimatyzatorów.
  • Przy pierwszym użyciu zaleca się obrócenie patyczków dyfuzora po około godzinie – ta operacja jest konieczna, aby osiągnąć maksymalną wydajność patyczków i regulować intensywność zapachu w pomieszczeniu; w rzeczywistości za każdym razem, gdy patyczki są odwracane do góry nogami, w powietrze wypuszczane jest więcej esencji.
  • Czas trwania zapachu zmienia się w zależności od wnętrza, ogrzewania, bezpośredniego światła, słońca, położenia i prądów powietrza, które mogą przyspieszyć jego zużycie – szacuje się, że średni czas trwania wynosi około 1 miesiąca dla pojemności 100 ml, około 2 miesięcy dla pojemności 250 ml i około jednego roku dla pojemności 2500 ml.
  • Zalecamy uważać przy odwracaniu patyczków do góry nogami, aby nie upuścić kropli esencji na powierzchnie nośne (drewno, marmur itp.), ponieważ może to spowodować drobne uszkodzenia. W takim przypadku zalecamy jak najszybsze ich wysuszenie.
  • Zapach jest na bazie alkoholu, zabrania się zapalania patyczków.
  • Dyfuzja zachodzi na skutek kapilarności, a nie ciepła.
  • Za każdym razem, gdy wyczerpie się zapach w butelce, patyczki należy wymienić, ponieważ utraciły one moc dyfuzji perfum, w przypadku 2500ml po około 6 miesiącach wskazana jest wymiana sztyftów – do wkładów dołączony jest nowy zestaw patyczków.
  • Zapachy są bogate w naturalne esencje, dzięki czemu mogą ulegać zmianom koloru w kontakcie ze światłem lub powietrzem, a także w kontakcie z pałeczkami.
  • Różnica w kolorze tego samego zapachu jest różna w różnych partiach, nie wpływa to na jakość perfum, ponieważ barwniki są dodawane pod koniec procesu maceracji zapachu.
  • Wszystko to odbywa się w sposób całkowicie rzemieślniczy przy użyciu barwników spożywczych.